55% van de inwoners zijn tegen een warmtenet

Dit bericht delen
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Uit de enquête die VoorNijmegen.NU heeft gehouden blijkt dat 55% van de ondervraagden tegen de aanleg van een warmtenet is. Waar de gemeente alleen een enquête hield onder de inwoners van Lankforst-Noord en Zwanenveld heeft VoorNijmegen.Nu middels flyers, advertenties en een online campagne een enquête uitgezet onder alle inwoners van Dukenburg.

“Het zijn zeer zorgwekkende cijfers” zegt Paul Eigenhuijsen, Fractievoorzitter van VoorNijmegen.Nu. “Dat de politiek ver afstaat van de inwoners was wel duidelijk maar dat 62% van de respondenten niet op de hoogte was van dit voorgenomen besluit is zeer zorgwekkend. Dat moeten we ons als politiek echt aantrekken.”

Uit alle wijken zijn reacties gekomen. De meeste (22,69%) kwamen uit Zwanenveld, de minste reacties (6,02%) kwamen uit de wijk Malvert. Veruit de grootste groep (71,14%) die de enquête heeft ingevuld zijn woning eigenaren. 46,53% van de respondenten vindt de communicatie over het warmtenet slecht, 52,30% denkt zeer negatief over de aanleg van het warmtenet en 62,02% was niet op de hoogte van het voorgenomen besluit van de raad.

VoorNijmegen.Nu is altijd tegen deze plannen geweest. Een warmtenet is prima maar dan wel met voldoende keuzevrijheid voor de bewoner en het moet budgetneutraal zijn (Het mag voor de bewoner niet meer kosten.) Dat blijkt nu ook de grootste zorg te zijn onder de inwoners.

Uit de enquête die de gemeente eerder heeft gehouden bleek ook al dat 37% negatief was over het warmtenet. Ook onder de groep die in principe positief is over een warmtenet, leven veel vragen. Zo willen ze zeker weten dat invoering kostenneutraal gebeurt, willen ze dat het warmtenet goed functioneert (inclusief back-up bij storingen) en vinden ze het belangrijk dat de warmte echt op een schone, duurzame manier wordt opgewekt. 

2 gedachten over “55% van de inwoners zijn tegen een warmtenet”

  1. Het is goed dat er nu eindelijk een echte discussie opgang kan komen. Want een warmtenet is maar één van de mogelijkheden. En … bepaald NIET de beste!!.
    Zeker nu bekend is dat de overheid opdracht gaat geven om het huidige gasnet geschikt te maken voor transport van waterstofgas. In eerste instantie voor de industrie, maar o.d.d. ook voor particulieren, mogen we hopen. We dienen dus bezwaar te maken tegen de stemmingmakerij door energie-exploitanten. Die dreigen dat er geen eigen verwarmingsketels meer mogen worden aangesloten. Pure intimidatie.

    1. Helemaal mee eens. Waterstof is duidelijk de juiste oplossing, zeker als je naar de lange termijn kijkt.
      Een warmtenet is duidelijk een tijdelijke oplossing, over een aantal jaren krijgen de inwoners van Nijmegen opnieuw te maken met kosten om over te stappen op de dan gangbare energievorm, waarschijnlijk waterstof.

Geef een antwoord